Hoeveel bescherming is te veel bescherming?

Een van de eerste dingen die mensen willen leren over toverij, of die wordt aangereikt binnen een traditie, is hoe je je zelf kan beschermen. Dit kan zijn tegen magie van anderen, kwade geesten en ongeluk- om er even zo een paar te noemen.
Voor veel mensen was dit ook hun reden om bezig te zijn met magie in de eerste plaats; bescherming. Maar hoeveel bescherming is te veel bescherming?

Stel je voor: je staat in een kamer met een deur en een raam, maar er zitten overal gaten en kieren in de muren/vloer en plafond. Door deze gaten en kieren komt allemaal koude lucht binnen en soms zelfs insecten waarvan er altijd een paar zijn die je proberen te bijten. De meeste mensen zouden direct hun best doen om al deze gaten en kieren dicht te maken. Wat logisch is. Dus oke, alle gaten en kieren zijn dicht. Maar dan komt er nog wind onder de deur door en bij het raam zie je de insecten al tegen de buitenmuur opkruipen. Dus je maakt ook de deur tocht vrij en sluit het raam af.

En nu? Hoe bouw je een weerstand op tegen de kou als je bijv. naar buiten moet? Hoe weet je welke insecten nu bijten en welke juist de bijtende insecten eten? Weerstand bouw je alleen maar op door jezelf in zekere mate bloot te stellen aan datgene, en kennis doe je alleen maar op door iets te ervaren en te doen!
Het zelfde gaat op voor magische bescherming. Timmer je huis helemaal dicht met diverse magische methodes van bescherming en je hebt uiteindelijk geen bescherming meer, maar een gevangenis voor jezelf. Het gebruiken van je zintuigen maar ook het leren herkennen van waarschuwingssignalen in bijvoorbeeld dromen, of het aanvoelen van de energie in een ruimte leren je zo veel meer. Jezelf bij voorbaat al onderdompelen in beschermende amuletten voed niets anders dan je eigen angst en controle-drang. Iets wat je uiteindelijk geen moer verder helpt in je ontwikkeling!

Maar wat dat? Wat moet je dan doen? Investeer tijd in het ontwikkelen van een schoonmaakroutine. Als je weet hoe je huis aanvoelt als het schoon is/er goede energie is, dan wordt het sneller duidelijk als er geen goede energie is. Ontdek hoe deze informatie bij je binnen komt. Dit zijn vaak hele subtiele dingen. Een ander punt is: praat met je huis, praat met de planten in en om je huis. Praat met de bomen. Praat met de vogels. Praat met je huiskabouter! Verwacht niet direct een antwoord terug of dat je hele lange en diepgaande gesprekken met ze zal hebben. Maar wel dat je ineens iets weet over/van de plant, of van je huis. Dat je weet dat er bijv. iets mis is bij de achterdeur (een barst in de ruit die je nog niet eerder had gezien) of dat de bomen je in een droom vertellen dat er een zware storm aan komt.

Een ander aspect van die schoonmaakroutine is het schoon houden/maken van jezelf/je eigen energie. Hier zijn legio aan methoden en gebruiken voor. Elke cultuur heeft wel een manier om jezelf te reinigen. Dit kan best overweldigend zijn, vooral als je niet goed weet waar je moet of kan beginnen.
Mijn advies zou zijn om het simpel te houden. Gewoon zout en water. Hier heb ik op de Facebookpagina al eens over geschreven. Dion Fortune’s methode is praktisch en flexibel genoeg dat ie ook aan te passen is naar een meer heidense context. Zeker als je net begint zou ik zeggen houd het bij 1 methode.
Later kan je altijd nog verschillende manieren uitproberen. Omdat ik geen bad heb, maar wel een douche, moet ik creatief zijn met een emmer met gezegend zout water. Zelf kan ik zeggen dat er wel een verschil is tussen het liggen in een bad, of het wassen vanuit een emmer. Wassen vanuit een emmer heeft een directe werking. Je voelt je direct schoon en het is wassen met een extra energetisch randje. Weken in een bad met gezegend zout water is een hele ontspannende ervaring en er is sprake van meer stilte en rust. Als je een bad hebt en de tijd, zou ik het zeker aan te raden.

Ter conclusie: een zekere mate van bescherming is niet verkeerd. Maar houd het werkzaam en vooral gezond voor jezelf. Investeer tijd en energie in het ontwikkelen van een schoonmaakroutine. Dit zodat je weet hoe je huis aanvoelt als het schoon is, maar ook hoe jij je voelt als jijzelf schoon bent. Het gebruiken van al je zintuigen (en gezond verstand) is uiteindelijk een betere bescherming dan welke toverij dan ook.

Dat was het weer voor nu.

– Caspar; de duivelbanner van Over de IJssel

Een gedachte over “Hoeveel bescherming is te veel bescherming?

  1. Pingback: Help ik ben behekst! Wat nu? | De duivelbanner van Over de IJssel

Plaats een reactie