Nacht-merries & weerwolven in Nederlandse folklore.

Over het algemeen, als iemand het heeft over nachtmerries, dan gaan de meeste mensen uit van een ‘wezen’ wat (in lijn met slaap verlamming) op je borstkas/ribbenkast zit. Om je zo de adem te benemen en te terroriseren terwijl je slaapt, en je levenskracht te stelen.
In meerdere culturen komt dit ‘wezen’ voor, met elk hun eigen uitleg van hoe een dergelijk wezen werkt. Maar nog belangrijker; hoe er van af te komen.

The Nightmare , a variation, by Fuseli
The Nightmare, a variation, by Fuseli

Een ding wat opvalt in Nederlandse folklore is dat er een twee-deling is qua nachtmerrie-wezens. En eigenlijk zijn het helemaal geen wezens, maar mensen. In Nederlandse folklore zijn Nachtmerries altijd vrouwen, en weerwolven, mannen. En zo gaan nachtmerries alleen naar andere vrouwen toe, en weerwolven alleen naar mannen. Waar deze tweedeling nu precies vandaan komt weet ik niet. Maar het is wel interessant omdat ten eerste, ik deze verdeling nog niet eerder was tegen gekomen. En helemaal omdat een weerwolf, normaal gesproken, niet direct als nachtmerrie-fantoom wordt weggezet.

De reden dat het niet uitsluitend ‘geesten’ zijn in NL folklore, is omdat het (zwaar) leunt op de zevende zoon/dochter van een zevende zoon/dochter-regel. De zevende zoon/dochter van een zevende zoon/dochter zou een toverheks/nachtmerrie/weerwolf/tovenaar zijn. Of kort door de bocht; met de zevende zoon/dochter van een zevende zoon/dochter zou ‘iets’ zijn. Deze zou anders zijn op de een-of-andere manier.
Uit eigen ervaring: Mijn grootvader was een zevende zoon; en hij heeft ook weer een zevende zoon gekregen. Echter kan ik met enige zekerheid zeggen dat ik mijn oom nog nooit op merkwaardig gedrag heb kunnen betrappen.

Zo zijn de labels voor nachtmerries/weerwolven ook verwisselbaar met tover-heks of tovenaar. Deze zouden ook als n/w kunnen werken. Er is dus niet één vorm van wat nachtmerries en weerwolven zijn.
Echter is het één ding om te weten wát deze figuren in Nederlandse folklore is. Maar dan, hoe ga je er mee om? En dat is nu net de ham-vraag!

Afweermiddelen zoals ijzer, mare-takken zijn soms lastig om zo 1,2,3, te vinden. Echter zaken zoals zout, olie en (rogge)brood en duivelsdrek zijn dan weer wat makkelijker. Een houten kruis idem. 

Je kan met zout of duivelsdrek (asafoedita) een kruis maken bij de drempel van een (slaap) kamer. Een ‘lijn’ kan ook. Let wel, duivelsdrek ruikt sterk (het stinkt!) dus bedenk wat handig is. Met heilige olie kan je de vijf wonden van Christus op een deur/de deur-post zalven. Een kruis boven de deur helpt ook. 
Wanneer je een kamer vrij maakt, of wil vrij maken van nachtmerries kan je de volgende afweer-tover voor nachtmerries gebruiken. 

Oh maar, gij lelijk dier,/kom toch deze nacht niet hier./Alle waters zult gij waaiën/Alle bomen zult gij blaaiën/Alle spieren gerst zult gij tellen/kom mij toch deze nacht niet kwellen

Het waaiën = waden
Het blaaiën = ontbladeren

Met deze toverspreuk geef je de nachtmerrie/weerwolf de opdracht om eerst dat alles te doen, en dán kan het pas bij jou komen. En aangezien de nacht maar een X aantal uur duurt, is het al ochtend voor dat de nachtmerrie klaar is met de opdracht. 
Heeft u- of iemand in uw gezin -last van nachtmerries en ander nachtelijk gespuis, dan kan u een kaartlezing laten doen om te kijken over het hoe & wat. Ik voorzie u van praktische tip en advies om de situatie het hoofd te bieden. Let wel; advies van medici/gezondheidszorg professionals gaat altijd voor dat van mij. Mijn tips zijn ter aanvulling, niet ter vervanging van.

Eigendom van de duivelbanner.
Een overzicht van wat helpt tegen nachtmerries/weerwolven

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s